Üdv az Olvasónak!


a holnap történésze … programozó lesz – vagy nem lesz belőle semmi." (Emmanuel Le Roy Ladurie, 1968)

Ballabás Dániel

Ballabás Dániel vagyok és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézetében dolgozom, jelenleg adjunktusi beosztásban. Történészként a kutatási területem a dualizmus kori magyar főnemesség családi kapcsolatrendszere és földbirtokviszonyai. Ezek olyan problémakörök, amelyek hátterében adatok állnak. Rengeteg adat. Alapvető kérdés tehát számomra, hogy miként lehet ezeket hatékonyan tárolni, kombinálni, elemezni, vizualizálni.

A programozó történész blogon olyan posztok jelennek meg, amelyek egy-egy történelmi probléma megoldásához kínálnak valamilyen informatikai támogatást. Én magam ilyen esetekben elsősorban az R nyelven írt algoritmusokban keresem a megoldás lehetőségét. De természetesen előfordulhat az is, hogy kész alkalmazások állnak rendelkezésünkre az adott területen, és ezeknek csak a bemenetét állítom elő, vagy éppen a kimenetét dolgozom fel az R-rel. Vagy egyiket sem, mert önmagában is hasznos az adott alkalmazás. A blog tartalma tehát nem korlátozódik a szűk értelemben vett programozásra. A témát lazán értelmezve minden olyan dolog belefér, amit manapság a „digitális történelem" jelzővel illethetünk.

Az inspirációt a blog elindításához – egy nevében hasonló külföldi kezdeményezés mellett – a saját kutatásaim során felmerült problémák jelentették. Talán hasznos lesz más történészeknek is, ha találkoznak ezekkel. Ez abban az esetben is igaz lehet, ha végül nem személyesen fogják megoldani a maguk problémáját, hanem informatikus segítségét kérik. Hiszen az utóbbinak el kell tudnunk magyarázni, hogy pontosan mit akarunk tőle. Az ismeretterjesztés mellett a blogolás egyúttal tanulás is a számomra. Már a blog előkészítése is egy komplex projektnek bizonyult. Ennek során meg kellett ismerkednem a Hugo statikus weboldal generátorral, az ezzel interakciót biztosító blogdown csomaggal, a blog személyre szabásához HTML és CSS dokumentumokat kellett módosítani, integrálni kellett az oldalba a Google Analytics és a Disqus szolgáltatást, utána kellett nézni a közösségi médiában való megosztást befolyásoló Open Graph protokollnak és az adatvédelmi szabályoknak, domain nevet kellett regisztrálni, tárhelyre előfizetni és konfigurálni azt… Később, a posztok megírása közben pedig az embernek alaposabban át kell gondolnia az adott témát, igyekeznie kell tömören és érthetően megfogalmazni azt, illetve menet közben olyan új megoldásokkal is szembesülhet, amelyekre korábban esetleg nem gondolt. Maga az R nyelv is folyamatosan fejlődik. Mindig van mit tanulni.

Ha bármilyen kérdése, észrevétele, megjegyzése van, akkor a posztok alatt lehetőség van a kommentelésre. Emellett az info@aprogramozotortenesz.hu e-mail címen is megtalálhat.

Végezetül meg kell jegyeznem, hogy ez egy magánjellegű blog. Bár munkahelyem minden támogatást megad hozzá, az oldal tartalmáért azonban kizárólag én felelek.